Cel mai important pas in construirea unui imobil este etapa de achizitie a terenului.
Alegerea acestuia este facuta in functie de scopul in care va fi folosit, pozitia si dimensiunea terenului fiind caracteristica de baza.

Daca planuiti sa achizitionati un teren, este necesar sa va puneti in tema cu toate informatiile si reglementarile ce tin de urbanism precum si cu situatia juridica si tehnica a terenului in cauza.

Verificati valabilitatea si corectitudinea actelor originale (consultati un notar sau un avocat).

Solicitati un Certificat de Urbanism in vederea vanzarii, din care puteti afla daca terenul este construibil si eventuala amplasare a casei (retragerile fata de limite, regimul de inaltime, etc.)

 

Ce trebuie sa stim cind cumparam un teren?

- suprafețele de teren mai mici de 150 mp sunt declarate neconstruibile și nu pot beneficia de Autorizație de Construire, decât pentru consolidarea imobilului deja existent pe această suprafață și dacă este construită din zidărie.

- dacă deschiderea stradală este mai mică de 10-12 m, trebuie elaborat un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD). PUD-ul se mai cere și în cazul în care nu se pot respecta, din diverse motive, reglementările existante în Planul Urbanistic General (PUG) pentru zona respectivă.

- va recomandam ca inainte de a cumpara terenul sa consultati  un arhitect / birou de proiectare pentru a afla daca ceea ce vreti sa construiti se poate edifica pe terenul respectiv.

- va recomandam  ca inainte de a cumpara terenul sa consultati un topograf / birou de cadastru pentru a verifica daca forma si dimensiunea terenului in realitate corespunde cu actele de proprietate.

- va recomandam sa verificati daca exista posibilitatea de realizare a racordarii la retele de utilitati (apa, canalizare, gaze, electricitate, telefonie, cablu, etc.)